Huishoudtips | Koffiezetapparaat schooonmaken

  • Geplaatst op
Huishoudtips | Koffiezetapparaat schooonmaken

Koffiemachine reinigen

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende koffiemachines verkrijgbaar met elk zijn eigen specialiteit en gebruikswijze. Van verse bonen tot cups en pads als startpunt en een krachtige espresso tot een schuimende cappuccino als eindresultaat. 

 

Soorten koffiezetapparaten

Bij MultiMart bieden we verschillende koffiezetapparaten:

  • Koffiemachines voor filterkoffie
  • Nespresso
  • Senseo machines
  • Espresso machines

 

Koffiezetapparaat Reinigen

Op één ding komen alle apparaten in ieder geval overeen; reinigen. Naast het hygiëne aspect, is het voor het behoud van de kwaliteit en smaak belangrijk dat je koffiezetapparaat regelmatig gereinigd wordt.

Ondanks dat de apparaten erg verschillen van elkaar, zijn de stappen van het reinigen vrijwel gelijk. Het is van het apparaat, waterkwaliteit, klimaat en gebruik afhankelijk hoe vaak een apparaat gereinigd moet worden. Wij raden aan wekelijks een kleine reiniging te doen en een keer in de maand een grondige reiniging.  


Stap 1. 

Spoel je koffiemachine 2 a 3 keer door met schoonmaakazijn en water (1 deel azijn, 6 delen water). Er zijn ook speciale koffiemachine reinigers te koop die je hiervoor kunt gebruiken. Azijn en de reinigers maken schoon, maar hebben ook een ontkalkende werking. 


Stap 2. 

Haal alle losse onderdelen van de koffiemachine en maak deze schoon in een warm sopje. Maak vervolgens ook de machine van binnen en buiten goed schoon met een vochtige doek. Soms wil het helpen om met een klein ragertje de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.

Mocht de koffie in een koffiekan gezet worden; schrob de koffiekan schoon met een sponsje, water en zeep. 


Stap 3.

Spoel de machine nog 2 a 3 keer door met enkel water. Alle schoonmaakmiddelen zijn dan verwijderd.


Stap 4. 

Spoel als laatste de onderdelen af waar het water doorheen gelopen heeft (filter, filterhouder koffiekan) om te verzekeren dat al het vuil en schoonmaakmiddel verwijderd is.


Stap 5. 

Droog het apparaat af en hij is weer klaar voor gebruik!

koffie
Melkopschuimer schoonmaken

Sommige koffiemachines hebben ook een melkopschuimer ingebouwd. Andere gebruikers werken met een losse melkmachine. Waar de koffiemachine blootgesteld wordt aan kalk, wordt de melkmachine blootgesteld aan vetten van (plantaardige)zuivel. Hiervoor is dan ook een iets andere manier van reinigen gewenst. 


Stap 1.

Laat de melkmachine een paar keer met water doorlopen, zodat de leidingen doorgespoeld worden. Heb je een losse melkmachine? Doe er wat water in en laat hem ‘schuimen’. 


Stap 2.

Is een machine erg vies? Laat onderdelen dan weken in warm water met soda. 


Stap 3. 

Reinig de buitenkant met een vochtige doek. Gebruik eventueel een zachte borstel. Gebruik geen spons, want dit gaat krassen! 


Stap 4.

Spoel alles af, zodat er geen schoonmaakmiddelen achter blijven

Let op: Een melkopschuimer is een elektronisch product. Zorg ervoor dat de contacten niet nat worden! 


Extra tip:

Kijk op de website van je koffie- of melkmachine of er nog specifieke schoonmaakadviezen zijn.

Geniet van je heerlijke kop koffie!