Huishoudtips | Airfryer vs. Frituurpan

  • Geplaatst op
Huishoudtips | Airfryer vs. Frituurpan

De juiste keuze? frituurpan of Airfryer...

Heeft je huidige frituurpan zijn beste tijd wel gehad, is je oude frituur toe aan vervanging of is het tijd voor een allereerste aanschaf? Tegenwoordig zijn er veel verschillende apparaten om de heerlijkste snacks en gerechten in te bereiden. Maar welk apparaat kies je, een traditionele Friteuse of een Airfryer? Met andere woorden, kies je voor frituren in frituurvet of kies je voor frituren in hete lucht? Het heeft allebei voor- en nadelen. Maar wat is de perfecte keuze voor jouw huishouden? En hoe maak je deze keuze?

 

Frituren in een frituurpan

De meeste mensen geven de voorkeur aan de friet lekker onderdompelen in olie of vet. Nadat de temperatuur heet genoeg is, kan de friet in de pan, dit zorgt ervoor dat de frietjes dichtschroeien en dus knapperig worden. Dit betekent dat de snacks veel vet bevatten en zijn hierdoor dus ongezonder zijn. Daarnaast geeft de frituurpan een sterke lucht af, waardoor je de pan beter buiten of in de schuur zet.


Frituren in hete lucht

Met een Airfryer frituur je met hete lucht. Je kan het vergelijken met een heteluchtoven. Hierdoor is het gezonder, maar smaakt het niet hetzelfde als bij de snackbar. Wel komen de snacks er goudbruin en krokant uit en komen er steeds betere producten op de markt voor een smaaksensatie zoals de ‘real deal’. Daarnaast geeft de Airfryer geen sterke lucht af en kan je hem gewoon gebruiken op het aanrecht. Er komt nauwelijks baklucht vrij tijdens het bakken, hierdoor zet je de pan gewoon op het aanrecht. Daarnaast bak je in een Airfryer veel meer dan alleen friet en snacks, Denk bijvoorbeeld aan gegrilde groente, een zalmmoot of een afbakbrood. Kijk hier voor overheerlijke recepten uit de Airfryer.

 

Milieu - Airfryer vs. Frituurpan

Als we kijken naar het milieu, dan is de Airfryer een betere keuze. Dit heeft te maken met het feit dat frituurvet en frituurolie bestaan uit zonnebloem- en palmolie. Daarvoor wordt kunstmest, ruimte en energie gebruikt. Daarna moeten de oliën en vetten ook nog vervoerd en verwerkt worden. Het energieverbruik van beide apparaten is vergelijkbaar.

 

Schoonmaken - Airfryer vs. Frituurpan

Bij een Airfryer komt geen olie aan te pas en is dus makkelijk schoon te maken. De losse onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasser. De frituurpan schoonmaken is een ander verhaal, een vies en tijdrovend klusje. Na ongeveer vijf keer frituren is de olie aan vervanging toe.

 

Kosten - Airfryer vs. Frituurpan

De aanschaf van een Airfryer is een grotere investering. Daarnaast zijn de snacks die erin gaan over het algemeen ook duurder. Beide apparaten hebben zo hun eigen voordelen, belangrijk is om te kiezen voor de voordelen die jij het belangrijkst vindt. En het belangrijkste: te genieten van de overheerlijke snacks!