Huishoudtips | Koelkast schoonmaken

  • Geplaatst op
Huishoudtips | Koelkast schoonmaken

Je koelkast is een bron van bacteriën. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar des te meer reden om je koelkast met regelmaat schoon te maken. Dit is natuurlijk niet het leukste huishoud klusje. Daarom hebben wij het ideale stappenplan voor je uitgewerkt. Wel zo makkelijk!

 

1. Zorg dat de koelkast leeg is

Het is belangrijk en handig dat je vooraf de hele koelkast leeghaalt. In ons warme klimaat is het verstandig om al het bederfelijke waren in een koelbox te bewaren. Haal ook alle losse elementen uit de koelkast, zoals planken en vakjes.

 

2. Maak een sopje

Veel mensen weten niet met welke middelen ze een koelkast het best schoon kunnen maken. Eigenlijk is dit heel simpel; gewoon met warm water en een allesreiniger. Een andere veel gehoorde tip is om een oplossing van baking soda te gebruiken. Gebruik géén schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of thinner. Dit is schadelijk voor het interieur van je koelkast.

 

En dan nu… Soppen maar!!

 

3. Waterafvoer koelkast schoonmaken

Is je koelkast helemaal leeg? Mooi! Begin dan met het reinigen van de waterafvoer. Deze vind je aan de binnenkant, helemaal onderin de koelkast. Gebruik een satéprikker om een eventuele verstopping op te lossen.

 

4. Koelkast schoonmaken

Maak alle losse onderdelen en de gehele binnenkant van de koelkast schoon met het sopje. Het is hierbij heel belangrijk om ook de rubbers niet te vergeten, hier hoopt veel vuil zich op. Deze kun je eventueel met een bleekmiddel schoonmaken (50ml per 1l water). Heb je de hele binnenkant gehad? Droog dan de boel goed af met een schone, droge doek.

 

5. Maak de buitenkant schoon

Nu de binnenkant klaar is, kun je verder gaan met de buitenkant van de koelkast. Neem de buitenkant af met het eerder gemaakte sopje en droog deze met een schone doek. Heb je een koelkast met een ventilatierooster aan de achterkant? Maak deze minstens een keer per jaar schoon met de stofzuiger of een borstel.

 

6. Inruimen maar!

Yes!! Je hebt het gehaald. Nu komt het fijne gedeelte: je kunt de koelkast weer lekker inruimen. Zet de losse onderdelen weer op hun plek en plaats de etenswaren weer in de koelkast. Vergeet ook niet de stekker weer in het stopcontact te stoppen. 

 

Heb je ook een vriezer? Vergeet deze ook niet regelmatig schoon te maken!